Un espai polivalent i molt necessari per les formacions pràctiques del CFFE El Centre de Formació Forestal Especialitzada (CFFE) situat al parc del Castell de Montesquiu és una iniciativa del Consorci de la Vall del Ges, Orís i Bisaura i en son socis fundadors la Federació ADF d’Osona i l’Associació de Propietaris Forestals Serra de Bellmunt amb el suport de les àrees d’espais naturals i de desenvolupament local de la Diputació de Barcelona.
El centre té com a objectius principals millorar la formació professional de la persona que treballa en el món forestal aportant qualificació, experiència, adquisició de tècniques i metodologies de treball, hàbits d’higiene i de seguretat laboral. Per aconseguir-ho, pren com a referència l’excel.lència en el sector; en un inici seguint els principis de la City & Guilds – NPTC, National Proficieny Tests Council, l’organització britànica amb més prestigi a Europa en el sector, i posteriorment, inspirada en l’anterior, neix l’entitat l’EFESC – European Forestry and Environmental Skills Council, que a través de la creació d’uns estàndards europeus en l’ús de la serra mecànica – Carnet europeu de motosserrista ( ECC) – es proposa augmentar la mobilitat dins del mercat comú europeu i enfortir d’aquesta manera el sector forestal i de gestió de les zones verdes pel que fa a l’ús de la serra mecànica. el Centre de Formació Forestal Especialitzada té un paper destacat com a primer centre formador i examinador homologat per EFESC a tot l’estat espanyol. En aquesta línia, per tal de millorar l’oferta formativa i els espais de formació, aquest mes de desembre s’ha donat per enllestit un nou cobert al CFFE, un espai polivalent que ofereix quelcom molt reivindicat des de feia temps, un espai cobert on realitzar alguns dels cursos de l’escola. Al ser un centre on els cursos son essencialment pràctics i a l’exterior, en moltes ocasions imprevistos meteorològics havien obligat a anular cursos o sessions per causa del mal temps. Aquest cobert, finançat per la Diputació de Barcelona, ofereix un espai ampli i cobert on realitzar algunes de les tasques pràctiques que requereix l’aprenentatge del sector forestal, i representa un espai de formació addicional per a un centre que ha fet del bosc la seva principal aula. El cobert es situa en una feixa inferior a la cota principal de la masia La Solana, i per tant, no amaga la vista de la façana principal de l’edifici, que té una catalogació de Bé Cultural d’Interès Local. El nou cobert ocupa una superfície de 85 m2 i de està construït amb fusta laminada de pi i coberta de teula àrab, seguint la normativa del Pla Especial del Castell de Montesquiu.
PROJECTES I CURSOS DEL CFFE Entre d’altres projectes del CFFE, enguany ha finalitzat la sisena convocatòria FOAP del curs Aprofitaments Forestals ( AGAR 108), homologat pel Servei d’Ocupació de Catalunya ( SOC) per tal de promoure la seva reinserció laboral. En el marc del projecte BCN Smart Rural, un projecte per impulsar estratègies econòmiques i empresarials en l’àmbit rural donant noves oportunitats de desenvolupament del conjunt de territori rural no metropolità per frenar la seva despoblació, el CFFE pot impartir cursos de formació 100% subvencionats, finançats per fons FEDER i Diputació de Barcelona. El CFFE també està implicat en dos projectes europeus INTERREG-POCTEFA transpirinencs finançats amb fons FEDER que permeten la col·laboració conjunta amb altres centres formadors tant del nord d’Espanya com del sud de França. El projecte europeu PYREMPFOR té com a objectiu general promoure l’ocupació forestal transfronterera mitjançant el desenvolupament de les regions pirinenques a partir de la valorització dels seus recursos locals: els boscos. Aquest projecte ha tingut una durada de 3 anys i ha conclòs amb l’emissió de 4 seminaris web el passat mes de novembre. El projecte europeu MÈSTRES s’ha iniciat aquest 2020 i té com a objectiu general facilitar l’accés a llocs de treball altament qualificats que permetin la inclusió sostenible en els territoris de la zona POCTEFA, promovent un desenvolupament socioeconòmic i una gestió sostenible dels recursos dels Pirineus. Aquest projecte pretén millorar les habilitats del formador forestal i de maquinària forestal en els centres de formació professional dels territoris pirinencs, ambdós aspectes identificats com a necessitats a banda i banda de la frontera. Aquest projecte ha de permetre al Centre de Formació Forestal Especialitzada adquirir un simulador de maquinària pesada que permetrà ser la primera presa de contacte per a l’alumnat amb aquest tipus de maquinària.
Comments are closed.